wie?

Anibal is 11 jaar oud als wordt geconstateerd door Hotel con Corazon dat hij niet kan lezen. Hij woont op het platteland in Nicaragua en helpt na schooltijd en in het weekend zijn ouders op het land.

Anibal is opgenomen in een tutoring programma dat is opgezet door Hotel con Corazon. 4 dagen per week krijgt hij samen met 59 andere kinderen extra onderwijs op eigen niveau. Nu maakt zijn docent gebruik van De klas beweegt! en doet hij ontspanningsoefeningen tijdens de les waardoor hij zijn (overmatige) energie kwijt kan.

waar?

In Hotel con Corazon in Granada, een stad gelegen in Nicaragua, een land in Midden Amerika. Hotel con Corazon is een stichting van Onno van Oostveen en Marcel Zuidhof, die de bijdragen aan de ontwikkeling van Nicaragua door te investeren in scholing en banen.

Met het Ministerie van onderwijs in Nicaragua zijn er 2 scholen aangewezen die de ondersteuning van Hotel con Corazon kunnen gebruiken. Er zijn 60 kinderen opgenomen in een tutoring programma. Zij krijgen 4 dagen in de week extra onderwijs. Door dit project hebben 7 mensen een baan gekregen. Daarnaast zijn er 25 mensen van de plaatselijke bevolking werkzaam in en om het hotel.

wat?

Na schooltijd geven de tutoren van het onderwijs project opgezet door Hotel con Corazon kinderen die in het regulier onderwijs ´uitvallen´ extra les op hun eigen niveau. De algemene vraag van de docenten luidde: ´Hoe of wat kunnen wij doen of veranderen om de kinderen zich beter te kunnen laten concentreren.´

Mara Tielemans wilde kinderen in ontwikkelingslanden helpen. Ze is bij Hotel con Corazon terecht gekomen om het onderwijsproject ondersteunen. Ze heeft het materiaal van De klas beweegt! meegenomen waar ze mee in aanraking kwam bij haar vorige werkgever de GGD Amsterdam. Mara heeft een workshop gegeven waarbij de docenten kennis konden maken met De klas beweegt! Daarna hebben zij dit in de klas uitgeprobeerd en hun eigen oefeningen bedacht.

wow!

Met De klas beweegt! proberen de docenten de kinderen beter te laten concentreren. Kinderen hebben er plezier in en de docenten geven aan dat ze verschil in de klas merken!

De kinderen krijgen les in een lokaal waar geluid van andere klassen, hitte, regen, weinig materiaal en grote groepen de les regelmatig verstoren. Hierdoor is het leerresultaat niet altijd optimaal. Door middel van De klas beweegt! kunnen de kinderen al deze spanningen van zich af bewegen waardoor zij zich daarna beter kunnen concentreren. De kinderen doen enthousiast mee en de docent verzint zelf varianten op de geschreven opdrachten!

2010: Anibal kan lezen!